Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

20.09.2024 08:27

Не провокуй пожежі в екосистемах!

8f0cd2de-13e6-4d29-a39f-cacc4f1e136d.jpg

‼️Не провокуй пожежі в екосистемах!

Високі температурні показники та посушлива погода сприяють тому, що значно збільшується ризик виникнення загорянь на відкритих територіях. Зазвичай, причинами масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Вирушаючи на відпочинок, громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного періоду. Такі дії є вкрай небезпечними, достатньо навіть одного непогашеного сірника для того, щоб спровокувати масштабну пожежу!

Мереф’янська міська рада звертається до громадян з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Закликаємо вас не нехтувати правилами протипожежної безпеки – не палити сміття, не підпалювати суху траву та сухостої, а також не влаштовувати пікніків в лісосмугах, адже це небезпечно.

НАГАДУЄМО ВАМ ПРО ДІЇ НАСЕЛЕННЯ НА ВИПАДОК ПОЖЕЖІ:

•У кожному випадку появи диму, а також при виявленні осередків горіння негайно викликайте пожежну охорону. Під час виклику пожежної охорони необхідно коротко повідомити, що горить, точну адресу, після чого, в першу чергу, прийміть заходи щодо врятування матеріальних цінностей.

• Пожежа, як правило, починається з невеликого осередку горіння і ліквідувати її в цей період не виникає великих труднощів.

• В першу чергу необхідно використовувати всі засоби пожежогасіння, які є під руками — воду, пісок, вогнегасники, тканину змочену водою, та ін. При цьому необхідно знати деякі особливості гасіння різних пожеж.

• Вода, наприклад, є основним засобом боротьби з вогнем. Однак при гасінні керосину чи бензину слід враховувати, що ці рідини легші води, випливають на її поверхню і продовжують горіти. Тому при горінні керогазів, примусів з газом чи бензином краще усього накинути їх одіялом, кошмою чи другою цупкою тканиною, і полум’я згасне.

• Краще всього гасити горючі рідини вогнегасниками, можна засипати їх піском.

• При горінні електромережі необхідно в першу чергу відключити її, а потім приступити до гасіння пожежі сухим піском, вогнегасником.

• У разі виявлення пожежі кожен громадянин зобов’язаний повідомити про це пожежну охорону по телефону 101.

ЩОБИ УНИКНУТИ ПОЖЕЖІ В ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ, КВАРТИРІ ЧИ В ПОДВІР’Ї, НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЯ ТАКИХ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ:

•утримувати в справному стані електромережі, електричні прилади, прилади опалення і дотримуватись заходів безпеки при їх експлуатації;

• виконувати заходи безпеки при користуванні печами, газовими приладами, предметами побутової хімії та проведення ремонту в квартирах з застосуванням лаків, фарб;

• дотримуватись в будівлях з підвищеною поверховістю встановленого протипожежного режиму (не забивати евакуаційні виходи на балконах та лоджіях, утримувати в справному стані улаштування, які входять в систему протидимового захисту будинку);

• не загромаджувати драбини, холи, коридори загального користування та підходи до засобів пожежогасіння;

• не загромаджувати евакуаційні люки на балконах верхніх поверхів;

• не дозволяти будівництво сараїв, гаражів та інших будівель в протипожежних розривах;

• не дозволяється складувати в гаражах горючо-мастильні матеріали, з верх встановленої норми;

• не дозволяється загромаджувати проїзди надвірних територій і розривів між будівлями, під’їздів до джерел протипожежного водопостачання, запасних евакуаційних виходів і пожежних драбин.

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Відділ охорони праці, безпеки життєдіяльності та цивільного захисту Мереф'янської міської ради

 

 

ded2e08a-e835-48bf-8d55-7cbeae93dbf9.jpg