Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

16.03.2023 08:54

Обережно кліщі!

default-for-import.jpg

У весняний період в паркових зонах, скверах, лісах спостерігається активність кліщів, укуси яких можуть спричинити серйозні захворювання.

Так звані „енцефалітні кліщі" - це кліщі родини іксодових, що зустрічаються в лісі, на луках, пасовищах території України, а в останнє десятиріччя, за умов інтенсивних процесів урбанізації, перемістились в паркові зони відпочинку міст, сквери.

Кліщі є переносниками збудників вірусних, риккетсіозних, бактеріальних захворювань людей та тварин.

Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів, або сидить на траві. Кліщі присмоктуються до тіла людей не лише під час перебування на природі, але й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Крім того, вони можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Живляться кліщі кров'ю людей та тварин.

Тіло кліща овально-сплющене, звужене спереду. Дорослі кліщі та німфи (статевонезріла форма) мають чотири пари кінцівок з кігтиками та спеціальними присосками. Самець кліща має спинний щиток, у самиці він розташований біля головної частини напівовалом.

Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить в ранку анестезуючу речовину і тільки через декілька годин виникає почуття болю.

Кліщовий енцефаліт - це природне вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків.

Дії щодо запобігання укусів кліщів:

- для прогулянок на природі одягайте головний убір та світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла;

- під час прогулянки по можливості кожні 2 години оглядайте себе, аби виявити кліщів, особливо ділянки тіла покриті волоссям;

- місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок;

- повернувшись додому, переодягніться та ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його;

- використовуйте для захисту від кліщів спеціальні ефективні засоби, репеленти (диметилфталат, диметилтолуамід-ДЕТА, „Редет", „Тайга", „Пермет" та інші).

Дії під час виявлення кліща:

- коли вкусив кліщ не можна його здавлювати, тому що збільшується можливість зараження навіть через неушкоджену шкіру;

- якщо виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчої медичної установи, якщо це неможливо, видаліть його самостійно: розхитуючи кліща з боку в бік пальцями слід повільно його видалити разом із хоботком;

- після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом, якщо видно, що хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою;

- ретельно вимийте руки з милом та видаленого кліща спаліть або доставте його в лабораторію для подальшого обстеження на наявність збудників інфекційних хвороб;

- протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а у разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі зверніться до лікаря.

Відділ військового обліку та цивільного захисту

6412bd15b5455.png