Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

22.05.2023 14:39

162 річниця від Дня перепоховання Тараса Шевченка

default-for-import.jpg

Сьогодні, 22 травня, відбувся захід з нагоди 162-річниці перепоховання останків Тараса Григоровича Шевченка.

Представники міської ради, закладів культури, здобувачі освіти та мешканці громади, зустрілися біля пам’ятника Великого Кобзаря щоб покласти квіти та висловити цим свою шану.

Минуло багато років зі дня смерті Тараса Григоровича Шевченка – славного сина українського народу, але й сьогодні його слово живе між нами. Бо ім’я Тараса Григоровича Шевченка увібрало в себе живу душу народу, стало часткою його життя. Його поезія уже понад 100 років вражає своєю силою і народною мудрістю.

Наш Кобзар – український поет, прозаїк, мислитель, живописець, гравер, етнограф та громадський діяч. Національний герой і символ України. Діяч українського національного руху, член Кирило-Мефодіївського братства. Академік імператорської академії мистецтв.

До відома! Перепоховання Тараса Григоровича Шевченка відбулось у 1861 році на Чернечій горі поблизу Канева. Після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського (друг Тараса Шевченка), після отримання ним дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

 

10.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg DSC_0044.jpg