Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

30.05.2023 16:29

30-та річниця відкриття пам'ятника кошовому отаману Івану Сірку

default-for-import.jpg

30 травня у Мереф’янській громаді відбулось святкування 30-ої річниці відкриття пам’ятника, кошовому отаману та земляку Івану Сірку.

Цього дня у 1993 році монумент відкрили там, де прагнули його бачити активісти громади – на північному краю майдану Перемоги. Сірко дивиться на Запоріжжя. Наразі це місце проведення міських заходів, воно завжди заповнене людьми.

💐Аби вшанувати пам’ять видатного полководця та покласти квіти, біля монумента зібралися представники міської ради, духовенство, депутати, поети, краєзнавці, викладачі навчальних закладів громади, представники ветеранських організацій, активні мешканці громади.

💙💛Особливою подією стала присутність на заході краєзнавиці Радислави Капніст, яка веде свій родовід від самого Івана Сірка. Нащадки нашого отамана мають такий же козацький дух і продовжують справу свого пращура та боронять Україну ще з 2014 року.

Захід продовжився у приміщенні Дія. Центру, де пройшла тематична конференція.

До відома! 📜Іван Сірко – видатний український полководець, який протягом життя провів більше 55 битв і жодної не програв. Не менше як 15 разів обирався кошовим отаманом війська Запорізького, був автором славнозвісного листа турецькому султану. Є легенди, що ні шаблі ні кулі не брали отамана, а народився він з зубами і одразу ухопив пиріг зі столу і з’їв його.

⚔️Народна пам’ять утримує образ козака-характерника. Одне з пояснень його прізвища полягає у тому, що він володів чарівним даром перекидатися на собаку (ставав Сірком); у ніч перед боєм у образі пса перебігав до ворожих наметів, слухав розмови, спостерігав дислокацію військ, а на ранок повертав людську подобу і був готовий майстерно і дотепно бити ворога.

1.jpg 11.jpg 14.jpg 15.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 7.jpg 8.jpg