Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

10.07.2023 13:33

Заяви про виїзд дітей, оформлені на білому аркуші, чинні без підтвердження

default-for-import.jpg

Нотаріальні дії в умовах воєнного стану вчиняються з урахуванням постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» (зі змінами), якою з 6 березня 2022 року було запроваджено можливість засвідчення справжності підпису батьків на заяві про виїзд дитини в супроводі третьої особи на білих аркушах паперу з нанесеними на них за допомогою комп'ютерної техніки певних обов'язкових реквізитів нотаріусів.

Однак, трапляються випадки коли прикордонна служба відмовляє приймати заяви на виїзд дітей за кордон, посвідчені нотаріусами на білих аркушах паперу, з причини відсутності їх підтвердження.

Така відмова не ґрунтується на законі, оскільки законодавством не вимагається підтверджувати чинність вчинення такої нотаріальної дії. У цьому контексті перевірка дійсності стосується тільки довіреностей, посвідчених на білих аркушах паперу.

Також необхідно звернути увагу, що виїзд дітей за кордон оформлюється заявою батьків через нотаріальне засвідчення справжності підпису батьків на заяві, а не через довіреність.

Отже, нотаріально посвідчені заяви батьків на виїзд дітей за кордон, викладені на білих аркушах паперу з дотриманням положень постанови, є дійсними та можуть без обмежень використовуватися третіми особами для реалізації повноважень, зазначених у заявах.

 

«Мереф’янське бюро правової допомоги»
М. Куцеконь

тел. 748-21-37

Dyzain-bez-nazvanyia-5.jpg