Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

22.09.2023 14:08

100 річний ювілей святкує Іван Іванович Сендецький

default-for-import.jpg

22 вересня святкує 100-річний ювілей почесний мешканець Мереф’янської громади, учасник бойових дій Другої світової війни, який воював у складі багатьох фронтів та має багато нагород і медалей.

Народився ветеран в селі Закутнівка Харківської області в селянській сім'ї, закінчив семирічку та пішов працювати до колгоспу. Коли почалася війна Івана Сендецького призвали до армії захищати країну. Там юнак отримав фах водія гвардійського міномету та був направлений до Калінінського фронту. Брав участь у бойових діях  з 20 травня 1942 р; визволяв від загарбників частину України, Білорусь, Прибалтику, а День перемоги зустрів вже у Берліні.

Особливо пам’ятний для Івана Івановича фронтовий епізод, що стався поблизу Берліна. Наші війська визволили табір з полоненими. Серед визволених людей Іван Сендецький випадково побачив знайоме жіноче обличчя. Бувша полонянка виявилася вчителькою сільської школи, в якій він навчався ще до війни. Це була зустріч зі сльозами на очах. Бійці передали полоненим усі харчі, які у них були, а Іван Іванович передав вчителькою додому листа батькам та свого трофейного чорного костюма .

Одразу після війни, повернувшись додому, Іван Сендецький зустрів вродливу вчительку молодших класів, чорнокосу Раю. Це було кохання усього його життя. Молодята побралися, народили сина і прожили разом у мирі та гармонії 60 років, їх розлучила через роки лише смерть коханої. Син та онука Сендецьких продовжили справу бабусі та також стали вчителями.

Повернувщись з фронту, Іван Іванович пішов на роботу спочатку до рідного колгоспу, згодом став працювати на Мереф'янському скляному заводі , звідки вже і вийшов на пенсію. Через усе життя,ще з юності, воєнних років і навіть до глибоких сивин, фронтовик проніс свою велику любов до мистецтва. Ветеран чудово грає на гармоні і навіть інкрустує цей інструмент. В його талановитих руках гармоні перетворюються у ювелірні витвори.

Усе життя Іван Іванович найбільше цінує так тяжко здобутий мир, то ж зараз дуже боляче сприймає нинішні реалії та цю нову загарбницьку війну.

За мужність і героїзм проявлені у боях з ворогом,  рядовий Іван Сендецький отримав орден Червоної Зірки, орден Вітчизняної війни, орден «За мужність», медалі Жукова, за перемогу над Японією та інші нагороди.

DSC_0780.jpg