Мереф'янська територіальна громада

Харківська область, Харківський район

07.11.2023 09:10

Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку

default-for-import.jpg

❗ Гепатит А – це вірусне захворювання, що вражає печінку та може мати як легкий, так і тяжкий перебіг. Цей вірус передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів родини.

Дотримання гігієни під час приготування їжі та миття овочів і фруктів перед вживанням допоможуть запобігти передачі вірусу через харчові продукти.

Також не використовуйте воду з неперевірених джерел; будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кипʼятити перед вживанням.

Не забувайте про правила особистої гігієни: ретельне миття рук з милом і теплою водою після відвідування туалету, перед вживанням їжі та після контакту зі сміттям допомагає уникнути та запобігти зараженню.

🔻 Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Симптоми зараження зазвичай включають втому, анорексію, блювання, дискомфорт у животі, діарею та рідше гарячку, головний біль та біль у суглобах або м’язах. Найбільш уразливі до гепатиту А діти, однак захворіти може кожен.

Наразі не існує спеціального лікування проти вірусного гепатиту А. Найкращий спосіб запобігти хворобі – зробити щеплення.

☝️ Щеплення від гепатиту А рекомендовані дітям і дорослим, особливо тим, хто планує відвідати країни Африки, Азії та Південної Америки.

Вакцинація проводиться від 1 року двома дозами з інтервалом 6 місяців.

Якщо невакцинована людина мала сексуальний або близький побутовий контакт із хворим на гепатит А, їй рекомендоване екстрене щеплення протягом 2 тижнів з моменту контакту.

Міністерство охорони здоров'я України

 

 

399330216_339248495419121_3007076948977681370_n.jpg